......De wereldse keuken van noord naar zuid en van oost naar west.....

HomeNederlandse keukenEuropese keukenWereld keukenCulinair roken' Bier ' wereld' Wijn ' wereld' Dranken ' wereldCulinaire Fotografie

    

De Afrikaanse keuken is de keuken van het Afrikaanse continent, vaak wordt hierbij ook de keuken van het Midden-Oosten gerekend. De Afrikaanse keuken is beÔnvloedt door zowel 3 grote wereldgodsdiensten, christendom, Islam en in sommige gebieden is er ook een sterke Joodse invloed als de lokale religies. Andere invloeden op de Afrikaanse keuken zijn het warme (vaak woestijn)klimaat, en de slechte levensomstandigheden in het merendeel van de landen, dit leidt tot een arme keuken met veel stoofgerechten.

De ingrediŽnten beslaan een groot spectrum, van granen(brood) en couscous in het Noorden, over yams, bakbananen, cassave, gierst en andere granen in subsahara-Afrika tot rijst en meer brood in het Midden-Oosten. Vlees is niet het hoofdbestandeel van de maaltijd.

De keuken kan hier onderverdeelt worden in 3 regionale keukens:

  • De Sub-Sahara Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door, het gebruik van pindas, gierst, sorghum, cassava, zoete aardappellen, bakbananen, okra en andere groene groenten.
  • De Noord-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van fruit, look, couscous en bulghur, schapenvlees en olijfolie.
  • De keuken van het Midden-Oosten, ook wel de arabische keuken genoemd, wordt gekenmerkt door het gebruik van kikkererwten, yoghurt, rijst, linzen, aubergines en citroen. De Islam en het Jodendom zijn hier cruciale invloeden voor aanvullingen op dit dieet onder de vorm van kaas en vlees.
De Chinese keuken behoort tot de fijnste keukens ter wereld. Door de grootte van het land en als gevolg daarvan de aanwezigheid van vele volkeren met hun eigen culturen, klimatologische afhankelijkheden, en regionale voedselbronnen kan men niet spreken van ťťn "keuken". Wel zijn er gemeenschappelijke factoren in de verschillende regionale keukens die het mogelijk maken te spreken over een Chinese keuken.

De oosterse Yin-Yang filosofie is ook terug te vinden in de Chinese keuken: typisch worden tegengestelde smaken (zoet-zuur) of texturen (mals-knapperig) gecombineerd in een gerecht.

Voedsel is in de Chinese keuken niet enkel een zaak van eten, evengoed moet het voedsel mooi gepresenteerd worden en een goede combinatie vormen van de basissmaken. De gerechten mogen niet overweldigend zijn in geur of smaak.

De basisingrediŽnten zijn granen, rijst in het oosten, gierst en tarwe in het Noorden. Deze worden gegeten als pasta's, puur, pap of in deegvorm.

Vetten, zowel dierlijk (eend, kip, varken) als plantaardig (sesam, pinda) worden gebruikt om de granen meer smaak te geven. Sojascheuten en lente-uien vormen de belangrijkste groenten.

De belangrijkste kookmethodes zijn:

De belangrijkste smaakgevers zijn:

De Chinese keuken kan opgedeeld worden in 4 zones:

  • De Noordelijke: Jing-keuken  en de Mongoolse keuken, Deze worden gekenmerkt door het gebruik van schapen. De verfijnde Pekingkeuken is de voormalige keizerlijke keuken. De belangrijkste landbouwproducten hier zijn rijst, tarwe, maÔs, sesamzaad, sorghum, Chinese kool, selder, lente-ui en komkommer. De Noordelijke keuken is waarschijnlijk de bakermat van Gierst, sojabonen (sojascheuten) en perziken in de Chinese keuken.
  • De westelijke: Chuan-keuken  wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten en door het veelvuldig gebruik van rundsvlees. In de gerechten van deze streek zitten vaak chilipepers en Szechuanpeper.
  • De zuidelijke: Yue-keuken met zoetzure accenten. De meeste gerechten worden er 'al roerend gebakken', waardoor smaak en sappigheid van vlees en groenten bewaard blijven.
  • De Oosterse keuken, waarvan de Sjanghai-keuken  de bekendste is, wordt gekenmerkt door de rijst en tarwe die in dit vruchtbare deel van het land goed groeit, en de zeevruchten zoals garnaal en krab. De keuken hier heeft een zoete toets. Andere belangrijke ingrediŽnten zijn rijstwijn en zoete bonenpasta. Sjanghai heeft de meeste uitheemse invloeden gehad op zijn keuken, waardoor in Sjanghai wel gebak en koude voorgerechten gegeten worden.

Hieronder staan nog diverse links:

 

 

 

Share |