..... De Nederlandse keuken en zijn streekgerechten.....

Nederlandse keuken

 

De Nederlandse keuken is met name geďnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, zijn er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed.

De Nederlandse keuken staat open voor invloeden van buitenaf. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen.

 

Traditionele Nederlandse maaltijd

De typisch Nederlandse maaltijd bestaat meestal uit een combinatie van aardappels, groenten en vlees (al dan niet in de vorm van een stamppot) een maaltijdsoep of pannenkoeken.

De traditionele maaltijd bevat meestal de volgende onderdelen:

Aardappels, bijvoorbeeld bintje, Doré en Eigenheimer. De aardappels worden gekookt en/of gebakken of gefrituurd, en slechts gekruid met wat zout.

Groenten, zoals diverse koolsoorten, andijvie, spinazie, bonen, rode bieten, spruiten, erwten

Vlees, gevogelte of vis, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, makreel, paling, schol. Ook paardenvlees en schapenvlees worden wel gegeten.

Als dessert wordt veelal yoghurt, pap of vla genuttigd.

De maaltijdsoepen die tot de Nederlandse keuken kunnen worden gerekend zijn onder andere:

Erwtensoep of snert: een dikke soep van erwten, waarvan een groot aantal variaties bestaan. Afhankelijk van smaak en streek wordt hier varkens- en/of schapenvlees in gebruikt, aardappel, selderij, ui, prei en worst. Snert wordt vaak geserveerd met donker roggebrood met roomboter en katenspek.

Bruine bonensoep, die qua samenstelling lijkt op snert, maar waar de erwten zijn vervangen door bruine bonen. Bruine bonensoep wordt ook meestal minder gebonden dan snert.

Humkessoep, een licht gebonden maaltijdsoep met aardappelen, sperziebonen en witte bonen.

In Nederland is de hoofdmaaltijd verschoven naar de avond, en wordt dus avondmaaltijd genoemd. In het oostelijk deel van Nederland werd traditioneel de warme maaltijd tussen de middag genuttigd, om energie op te doen voor de werkzaamheden van de middag. Met het voor een flink deel verdwijnen van de agrarische cultuur ten gunste van industrie en dienstverlening is het echter voor de meeste mensen praktischer om aan het begin van de avond te dineren.

 

Invloeden van buiten

Alhoewel een bekend Nederlands spreekwoord luidt: wat de boer niet kent, vreet hij niet, staat de Nederlandse keuken open voor invloeden van buiten. Uit de Indonesische keuken zijn diverse gerechten overgenomen, alhoewel aangepast aan de smaak van de Nederlanders. Ook uit de Surinaamse keuken zijn diverse gerechten overgenomen. Daarnaast is in Nederland ook de Chinese keuken populair, en voor het gemak worden de Indische en Chinese gerechten min of meer op een hoop gegooid tot wat men zou kunnen noemen de Nederlandse Chinees-Indische keuken.

In recente decennia heeft ook de Italiaanse keuken terrein gewonnen in Nederland, waarmee gerechten als pizza en pasta werden geďntroduceerd. Uit meer oostelijke regionen werden shoarma (Midden-Oosten), gyros (Griekenland) en döner kebab (Turkije) overgenomen, die overigens zonder schroom worden gecombineerd met bijvoorbeeld Italiaanse gerechten (wat bijvoorbeeld de pizza shoarma oplevert).

Uit de meer zuidelijke regionen worden bijvoorbeeld ingrediënten als aubergines, courgettes en artisjokken gebruikt, maar ook complete recepten als paella, tortilla en tapas (Spanje); moussaka, souvlaki en tzatziki (Griekenland) en couscous (Marokko).

Zie ook

 

HomeNederlandse keukenEuropese keukenWereld keukenCulinair roken' Bier ' wereld' Wijn ' wereld' Dranken ' wereldCulinaire Fotografie

       

        

 

Share |