.....Van melk tot whiskey en van vruchtensap tot likeur.....

HomeNederlandse keukenEuropese keukenWereld keukenCulinair roken' Bier ' wereld' Wijn ' wereld' Dranken ' wereldCulinaire Fotografie

  

Drinken

is het opnemen van een vloeistof via de mond (bij mensen). De term drinken wordt meestal gebezigd bij mensen, dieren en insecten, soms bij planten.

Veel vloeistoffen, die geschikt zijn om gedronken te worden, bevatten voornamelijk water. Water is essentieel voor veel fysiologische processen in het lichaam. Een bovenmatige of verminderde wateropname wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen. "Drinken" kan ook specifiek naar het drinken van alcoholische dranken verwijzen, afhankelijk van de context waarin de term wordt gebruikt.

Fysiologie

Een dagelijkse opname van 1 tot 2 liter water is vereist voor het normale fysiologische functioneren van het lichaam. Hiertoe behoren niet alleen water in dranken, maar ook water in voedsel.

Dorst

Het gevoel veroorzaakt door dehydratie van het lichaam wordt dorst genoemd. Het gevoel van dorst is een droog gevoel in de keel en een intense wens om iets te drinken. Dorst wordt geregeld door de hypothalamus in antwoord op subtiele veranderingen in de elektrolytniveaus van het lichaam, en ook als resultaat van veranderingen in het volume doorgegeven bloed. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 68% uit water afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Drinkwater:

 Bronwater  Drinkwater  Gemeentepils  Mineraalwater 

Energiedrank:

Energiedrank  Bawls  Golden Power  Highway   Red Bull

Frisdrank:

Frisdrankmerk   Frisdrank  Bitter lemon   Cadbury    Schweppes  Cassis Cerise   Champagnepils   Club-Mate  IJsthee   Exota   Frisdranken Industrie   Cola   Enbärsdricka    Kiri  Lemon-lime  Pommac   Postmix  Sinas   Sockerdricka  Sodawater  Tonic   Vrumona 

Koffie:
Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden botanisch incorrect 'koffiebonen' genoemd. Tijdens het roosteren (ook wel branden genoemd) ontstaan zo'n 700 verschillende stoffen. De koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.

De koffie die meest wordt verkocht is meestal een mengsel van koffiebonen van twee botanische koffiesoorten: arabica- (Coffea arabica) en robustakoffie (Coffea canephora synoniem Coffea robusta). Sommige Nederlandse fabrikanten maken een onderverdeling in goudmerk, zilvermerk en roodmerk. Goudmerkkoffie bestaat meestal voor 100% uit Arabicabonen, zilvermerk bestaat uit 80% Arabicabonen en 20% Robustabonen en roodmerk uit 70% Arabicabonen en 30% Robustabonen. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: Arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robustabonen, die voor een pittige smaak zorgen.

voor meer informatie: Koffie

Thee:

Thee (Minnan: Teh; Kantonees: Chaa; Mandarijns: cha; Chinees: ) is een warme drank gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. De naam thee komt waarschijnlijk uit het Minnan-dialect.

voor meer informatie: Thee

Melk (zuivel):

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die net een nakomeling hebben gebaard en als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Eén liter koemelk weegt 1030 gram. Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt. In Europa en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd.

Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands (circa 1253 gesignaleerd). In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor – andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.

Zuivel is de algemene naam voor melk en uit rauwe melk bereide producten. Deze melk kan van verschillende zoogdieren afkomstig zijn:

koe, schaap, geit, kameel, paard, buffel of jak.

Vroeger vond het verwerken van melk tot zuivelproducten vooral plaats op de boerderij, tegenwoordig gebeurt dat meestal in een zuivelfabriek.

voor meer informatie: Melk & Zuivel

Vruchtensap:

Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit.

voor meer informatie: Fruit & groenten sappen

Alcoholische dranken:

Een alcoholische drank is een drank die alcohol, dat wil zeggen ethanol, bevat. Alcoholische dranken worden verkregen door gisting van suikerhoudende granen of vruchten zoals druiven. Zo wordt respectievelijk bier en wijn verkregen.

Zwak en sterk alcoholisch:

Dranken die minder dan vijftien volumeprocenten alcohol bevatten worden 'zwak alcoholisch' genoemd, dranken die meer dan vijftien volumeprocent alcohol bevatten zijn sterk alcoholisch. Door destillatie van laag-alcoholische dranken worden hoog-alcoholische dranken ofwel gedistilleerd verkregen, zoals whisky, cognac, rum, likeur en dergelijke. Op de verpakking van alcoholische dranken staat het alcoholpercentage vermeld.

Likeuren:

Likeur is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat (er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel). Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er trouwens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. Hierdoor mogen ze ook in supermarkten verkocht worden. Likeuren mogen echter alleen in een slijterij verkocht worden.
Van origine zijn likeuren geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten erin op. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.
 

 bezoek de onderstaande links voor meer info:

Wereldse Dranken:

Chai   Lassi    Sake   Asahi (bier)   Awamori 

Gyokuro  Pocari Sweat  Shōchū   Frappé  Masticha

Metaxa  Ouzo  Retsina  Tsikoudia   Tsipouro

Berkensap  Kvas  Medovoecha  Sbiten'  Xocoatl

Elixer   Soma    Horchata  Komboecha  Sojamelk

Kefir  Kwast  Wodka  Rum  Drambuie  Tia Maria

Amaretto  Pisang Ambon  Curaçao (likeur)

Elixir d'Anvers  Bruidstranen  Cocktail  Longdrink

Digestief  Goldstrike  Crème de Cassis  Amarula 

Apfelkorn  Cointreau  Curaçao  Grand Marnier 

Guignolet  Kitron  Kruškovac  Koum Quat 

Limoncello  Mandarine Napoleon  Maraschino

Mirto   Nocino  Oranjebitter/-likeur  

Pisang Ambon  Sloe gin  Southern Comfort

Triple Sec   Absint   Arak   Bénédictine  Chartreuse

Dropshot  Els La Vera  Licor 43  Ouzo  Pastis

Raki  Sambuca   Schrobbelèr  Kahlúa  Pisa

Frangelico 

     

 

Share |